Според извештај од „Њујорк тајмс“, биткоини во вредност од 140 милијарди долари се „заробени“ бидејќи нивните сопственици ги заборавиле лозинките. Друг извештај од фирмата за податоци „Чејнанализис“ покажува дека околу 20 отсто од сите 18,6 милијарди биткоини што се ископани досега се „загубени“ во сметки во кои немало никаква промена со години.

Еден Британец побарал дозвола од локалниот совет да бара земјиште во кое мисли дека по грешка фрлил хард-диск во кој има 7,500 биткоини. Овие биткоини денес би вределе над 280 милиони долари.

Брукс откриваат дека овие „загубени“ средства не се целосно изгубени бидејќи досега им помогнале на некои сопственици да си ги вратат средствата. Според нив, околу 2,5 отсто од изгубените биткоини може да се вратат. Тоа се биткоини со вредност од околу 3,2 милијарди долари.