Биткоинот го продолжи падот во вторникот, намалувајќи се за повеќе од 10.000 долари од највисокото ниво на сите времиња постигнато минатата недела.

Водечката криптовалута последен пат падна за 6% на 62.918,35 долари, според Coin Metrics. Минатата недела се искачи на рекордни 73.679 долари.

Овој потег помогна да се повлечат другите криптовалути пониско. Етер изгуби повеќе од 5% и неодамна се тргуваше за 3.287,58 долари, откако минатата недела надмина 4.000 долари за прв пат од декември 2021 година – пад што некои аналитичари го предвидоа по надградбата на мрежата Денкун. Токенот поврзан со Солана падна за 8%, Догекоин изгуби 7%, а XRP се лизна за 2%.

Меѓу акциите поврзани со крипто во предпазарното тргување, Microstrategy падна за 10%, додека крипто берзата Coinbase падна за 5%. Рударските акции паднаа во глобални рамки, при што најголемите, Riot Platforms и Marathon Digital, паднаа за 6% и 5%, соодветно.

Слабоста на биткоинот започна минатата недела кога трговците почнаа да остваруваат профит откако тој скокна за приближно 70% од година до датумот до својот врв минатата среда. Податоците од CryptoQuant покажуваат огромен пораст на инвеститорите кои ги продаваат своите биткоини со профит на 12 март.

Дополнително, тоа впаричување на профитот доведе до скок на долги ликвидации на позициите на биткоин со потпора. Околу 122 милиони долари долги ликвидации се случија во понеделникот на централизирани берзи, според CoinGlass. Минатата недела имаше околу 372 милиони долари долги ликвидации од среда до петок.

Успешното воведување на спот биткоин ETF во САД на почетокот на оваа година беше клучен придонес за растот на биткоинот, кој започна уште пред да бидат лансирани ЕТФ-овите во очекување на нивното регулаторно одобрување. Во исто време, интересот на инвеститорите и поголемата побарувачка за биткоин, исто така, доведе до зголемена потпора и зголемена нестабилност на висока фреквенција.

Инвеститорите и аналитичарите предупредија дека трговците треба да бидат претпазливи во март бидејќи понестабилната цена, во комбинација со зголемувањето на обемот на тргување, може да доведе до повлекување на долгорочниот нагорен тренд на биткоинот.

Техничките аналитичари главно рекоа дека биткоинот е на пат кон нови врвови, но може да видиме и остри корекции на патот.