Американскиот државен секретар, Ентони Блинкен, ќе присуствува на неформална вечера во пресрет на Министерскиот совет на ОБСЕ, што почнува во Скопје на крајот на месецот.

Ова го потврди министерот за надворешни работи, Османи.

Претходно беше најавено учество на руската делегација предводена од министерот за надворешни работи Сергеј Лавров, но се уште нема официјална потврда за нивното пристигнување.

На 24 ноември, Владата на  Македонија донесе одлука, поради присуството на Советот на министри на ОБСЕ, забраната за прелетување на руски авиони еднаш да се укине, додека санкциите кон Русија остануваат на сила за сите други летови.

„Секако, не треба да очекуваме дека сите ќе останат три дена. Тоа се важни луѓе кои ќе дојдат на одреден дел од настанот и ќе си заминат. Дали датумите на нивниот престој ќе се поклопат не можам да кажам, бидејќи ние се уште ги утврдуваат деталите и динамиката“, рече Османи на прес-конференцијата.

Османи претходно изјави дека Лавров на почетокот на ноември му испратил писмо во кое, како што рече шефот на дипломатската мисија, „пројавил интерес и барање да се обезбеди присуство во Скопје“.

Османи пред неколку дена изјави дека барањата за визи на руската делегација се процесуираат и штом има информации, јавноста ќе биде информирана. Покрај Северна Македонија, руската делегација ќе треба да добие дозвола за прелетување и од Бугарија и Грција.

Неколку дена откако Москва започна војна против Украина во февруари 2022 година, Брисел го затвори воздушниот простор на Европската унија за руските летови.

Министерскиот совет на ОБСЕ се смета за клучен настан кој ќе одлучи како организацијата ќе функционира во иднина со оглед на постојаните пречки и блокади што ги поставува Русија откако ја започна инвазијата на Украина.

Еден од клучните предизвици е да се најде земја која ќе го преземе претседателството од Северна Македонија во следната година. Естонија е единствениот кандидат, но Русија неколку пати досега ставила вето.