Шефот на европската дипломатија, Жозеп Борел, уште еднаш предупреди на глобалниот недостиг од храна поради војната во Украина, која е еден од најголемите светски производители на жито, бидејќи житото поради борбите не може да се извезува, да се жнее или да се сади.

-Има недостиг од храна и тоа ќе продолжи. Кога ја има, таа е скапа, многу поскапа отколку што многу луѓе можат да си дозволат, рече Борел на прес-конференција по состанокот на министрите за развој на ЕУ.

-Ако (засегнатите луѓе) трошат повеќе средства за храна, имаат помалку за образование и здравје, а тоа ќе ја продлабочи сиромаштијата и нееднаквоста, нагласи Борел.

Министрите на ЕУ одлучиле да поддржат повеќе од 70 партнери за да ја подобрат отпорноста и одржливоста на нивните системи за храна со цел да ги зголемат нивните прехранбени капацитети на среден рок, рече високиот претставник на Унијата за надворешна политика и безбедност.

-Ги повикуваме нашите партнери да не ја ограничуваат глобалната трговија со земјоделски производи, додаде Борел.

Тој исто така нагласи дека причината за претстојната криза со храна е руската инвазија на Украина, а не санкциите на ЕУ кон Русија, како што тврди Кремљ. Русија во моментот го блокира извозот на 20 милиони тони жито од Украина, пред сè во Северна Африка и Азија, наведе германската влада, според која тоа предизвика раст на цените.