Борисов соопшти дека ГЕРБ ќе предложи влада, во согласност со бугарскиот Устав, како прва политичка сила во земјата, предвидувајќи дека нема да биде избран, по што мандатот ќе го добие партијата на Трифонов „Има таков народ“.

Премиерот кажа дека најколегијално побарал од Трифонов да почне со формирање влада.

-Со цел Бугарија да има политичка и економска стабилност ГЕРБ е подготвен да даде 10 пратеници за поддршка на владата на Слави Трифонов во новиот бугарски Парламент, рече Борисов за време на редовната седница на бугарската Влада.

Борисов прокоментира дека нови избори не се решение за земјата и додаде дека парламентот може да одржи седница на која треба да се донесе одлука за свикување на Големото национално собрание, на која претседателот Румен Радев ќе го достави својот предлог за нов Устав на Бугарија.

Тој, исто така, коментираше дека за само неколку месеци луѓето во Бугарија ќе донесат свои заклучоци за тоа кој е подобар за нив.