Аналитичарите размислуваат каква ќе биде судбината на крипто-економијата откако нема да се издадат нови монети.

За разлика од другите форми на пари, вклучително и пари со декрет, кои можат да се печатат по волја на централните банки, биткоинот има ограничена понуда, со 21 милиони монети.

До август 2021 година, околу 18,7 милиони биткоини беа достапни, а само 2,3 милиони останаа за рударење, според податоците на „Инвестопедија“.

Ограничувањето на понудата ја прави најстарата криптовалута во светот ограничена стока и ја контролира инфлацијата што инаку би можела да произлезе од неограничената понуда на монети.

Што ќе се случи по 2140 година?

Исто така, таквата ситуација води до проценка дека 2.140. година ќе биде време кога ќе се ископа последниот биткоин. Ако се земе предвид ова, се поставува прашањето дали биткоин мрежата ќе остане функционална и после тоа време.

Аналитичарите велат дека биткоинската економија мора да се промени за мрежата да остане во функција.

Многумина предвидуваат дека криптовалутниот екосистем може да претрпи процес на трансформација, исто како и неговиот идентитет. Првично беше воведен како медиум за размена за дневни трансакции, но подоцна најде поголема популарност како средство за инвестирање.

Аналитичарите, исто така, велат дека рударите на биткоин би можеле да се приклучат на картели, слични на оние што контролираат други стоки, како што е Организацијата на земјите извознички на нафта (ОПЕК), која го контролира пазарот на нафта.

Друга можност презентирана од аналитичарите е дека биткоинот може да стане резервно средство, што би го намалило бројот на трансакции на крипто мрежата бидејќи трговците на мало и малите трговски компании би биле заменети со големи институционални и трговски играчи.

Тие би воделе помал број поголеми трансакции, што би го продолжило времето за пронаоѓање на последниот биткоин.

Конечно, протоколот што се однесува на криптовалутите може да се промени за да се прошири производството откако ќе достигне граница од 21 милион. Сепак, тоа ќе ја намали вредноста на веќе пронајдените биткоини, што сопствениците на монети најверојатно нема да ги прифатат.

Во моментов, сепак, недостатокот на биткоин и зголемените цени привлекуваат шпекулативни инвеститори, чии акции доведоа до промени во вредноста што ги обесхрабруваат сериозните инвеститори од криптовалути.

Цената на биткоинот оваа година падна од највисоката вредност од 60.000 долари во февруари на половина од таа сума во текот на летото, за да се врати на 55.000 долари по монета оваа недела.

Сепак, некои земји, како што се Ел Салвадор и Куба, го гледаат потенцијалот во валутата и преземаат чекори да го направат легално средство за плаќање, објави РТС.