– Бројот на луѓе кои ја напуштаат својата татковина поради вооружени конфликти и насилство достигна 48 милиони ширум светот. Ова е највисокиот број внатрешно раселени лица досега регистрирани, додаде Дамари.

Таа смета дека се повеќе луѓе, поради климатските промени, ќе ги напуштаат своите домови во потрага по храна.

Исто така вели дека зголемениот проток на мигранти ќе биде следната пандемија со која се соочуваат земјите во светот.