Зоран Заев не можеше да избере полош кадар за местото министер за образование. Мила Царовска мора да прави се што ќе и се рече затоа што треба да испере 21 милион евра колку што чини реформата во образованието, вели историчарката проф. Катерина Тодороска за „Што не е јасно“ на Алфа Телевизија.

Тодороска потенцира дека доколку Мила Царовска не се тргне, пропаѓа државата, бидејќи иднината на државата се децата, а наша обврска е за децата да создадеме нормални услови за учење и живот.

-Донесени сме на тенок мраз. Задачата на МОН им е на сите родители да им го измијат мозокот и да им кажат дека многу е убаво што за век и векови преку образованието ќе се уништи нацијата и државата. Наставната програма која е донесена за два месеци е надвор од сите стандарди и не смее да помине.

Тодороска нагласи дека толку е штетна наставната програма што во националните стандарди кои се донесени од МОН и БРО, примарно нешто е се освен нашион корен и битие, каде нема историја на минатото туку исклучиво градење на идентитет од постоење на државата откако е променето името во 2018 година.