На лондонскиот пазар цената на барелот порасна за 1,48 долари во споредба со претходното затворање и изнесуваше 70,80 долари. Во претходна трговија, цената достигна највисокото ниво во текот на работниот ден по 8 март од 71 американски долари.

На американскиот пазар, барелот поскапе за 1,87 долари во споредба со затворањето во петокот и се тргуваше за 68,19 долари.

Зголемувањето на цената дојде и од кинеските податоци дека активностите во фабриката се зголемија со највисока стапка годинава во мај.

„Иако постои загриженост за построги ограничувања поврзани со ковид-19 низ Азија, пазарот се чини дека е повеќе фокусиран на приказната за позитивната побарувачка од САД и делови од Европа“, велат аналитичарите на ING Economics.

Фирмата за мониторинг GasBuddy објави дека побарувачката на САД за бензин во неделата, за време на викендот скокна за 9,6 проценти над просекот во претходните четири недели, што е најголема неделна побарувачка од летото 2019 година.

Порастот на цените, сепак, има ограничени очекувања за поголема понуда на сурова нафта на пазарот.

Организацијата на земјите извознички на нафта (ОПЕК) и нејзините сојузници – попознати како ОПЕК + најверојатно ќе се согласат да продолжат полека да го олеснуваат намалувањето на снабдувањето, велат извори на ОПЕК, бидејќи производителите го балансираат очекуваното закрепнување на побарувачката наспроти можното зголемување на иранската понуда.

„Нема знаци на поделба во групата и очекуваме таа да се држи до стабилен курс со многу добра контрола на пазарот“, вели Бјарн Шилдроп од норвешкиот СЕБ.

ОПЕК + одлучи во април да врати на пазарот 2,1 милиони барели дневно снабдување со сурова нафта во периодот од мај до јули, бидејќи предвидуваше раст на глобалната побарувачка и покрај многу големиот број случаи на коронавирус кај третиот најголем потрошувач на нафта во Индија.

ОПЕК на својата веб-страница денеска објави дека цената на барел нафта на нејзините членки во понеделникот изнесувала 68,53 долари, што значи дека порасна за 33 центи од претходниот трговски ден.