Надзорниот орган за заштита на податоците во Италија издаде итна забрана за пристап до популарниот chatbot за вештачка интелигенција на OpenAI, ChatGPT, повикувајќи се на наводни прекршувања на приватноста.

Во соопштението, италијанската национална управа за заштита на лични податоци рече дека ChatGPT „доживеал прекршување на податоците на 20 март во врска со разговорите на корисниците и информациите за плаќање на претплатниците на платената услуга“.

Одлуката, која стапува во „непосредна сила“, ќе резултира со „привремено ограничување на обработката на податоците на италијанските корисници во однос на [креаторот на ChatGPT] OpenAI“, рече чуварот.

ChatGPT беше лансиран во ноември 2022 година и оттогаш стана многу популарен, импресионирајќи ги корисниците со неговата способност да објаснуваат сложени работи јасно и прецизно, да пишуваат на различни стилови и јазици со тон на човечки звук, да создаваат песни, па дури и да полагаат испити.

ChatGPT може да се користи и за пишување компјутерски код, без техничко знаење.

Италијанскиот регулатор за податоци, сепак, го критикуваше ChatGPT што не дава известување за информации за корисниците чии податоци ги собира OpenAI. Италијанскиот регулатор се спротивстави на „недостигот на правна основа што го оправдува собирањето и масовното складирање на лични податоци со цел да се „обучат“ алгоритмите што ја водат платформата“.

Покрај тоа, додека роботот е наменет за лица постари од 13 години, „Управата нагласува дека отсуството на каков било филтер за проверка на возраста на корисниците ги изложува малолетниците на одговори апсолутно не во согласност со нивното ниво на развој“.