Хинкли беше пуштен од душевната болница кон средината на 2016 година, бидејќи живее со својата мајка во Вилијамсбург, Вирџинија, пишува washingtonpost.com

Доколку не се обидеше да убие претседател, тој ќе беше ослободен многу, многу, многу порано, рече судијата Пол Фридман.

Судијата објасни дека бил воден од принципите на правото, фактите и науката при донесувањето на одлуката.

На 30 март 1981 година, Хинкли го застрела Реган пред хотел во Вашингтон. Покрај тогашниот претседател на САД, повредени беа уште три лица.

Пред пет години, лекарите објавија дека Хинкли, кој беше прогласен за невин поради непресметливост, повеќе не страда од менталната болест која го натерала да пука во Реган.