Галиќ рече дека бројот на нови пациенти се намалил за 40 проценти за две недели и дека бројот на починати се намалил за 18 проценти.

Тој рече дека самоизолацијата е скратена од 14 на десет дена.

– Бројот на нови случаи на новиот корона вирус во последните две недели (од 23 септември до 6 октомври) е намален за 40 проценти во споредба со двете недели пред тој период (од 9 септември до 22 септември). Бројот на хоспитализирани на 5 октомври е за 11 проценти помал отколку на 9 септември. Во последните две недели, вкупниот број на смртни случаи е околу 18 проценти помал од вкупниот број смртни случаи две недели порано, посочи Галиќ.

Тој рече дека во согласност со се, Владата на Црна Гора одлучи да преземе мерки во борбата против корона вирусот за да се прилагоди на ситуацијата на терен.

– Затоа, од сабота, 9 октомври, Националниот дигитален сертификат за COVID ќе се укине како услов за влез во трговски центри, деловни центри и деловни згради кои имаат простор над 1.000 квадратни метри. Потсетуваме, Владата на Црна Гора претходно одлучи да не го воведе Националниот дигитален COVID, иако беше најавено како можност, од утре како услов при влегување во продавници за храна кои имаат над илјада квадратни метри простор. рече тој.