Она што загрижува е дека многу е намален интересот на изучување на гранката туризам и угостителство и во средно училиште и факултет. Хотелиерите велат дејноста ни е загрозена поради недостигот на работна сила, пренесува ТВ24.

Причината велат од ХОТАМ не е во тоа дека угостителството нуди ниски примања. Младите најчесто се интересираат за работа во канцеларија.

И од здруженијата на работодавачи по направените анализи го делат ставот со хотелиерите дека дека платите во угостителскиот сектор не се причина за заминуавње на младите и дефицитот оти тие се многу повисоки од другите сектори. После угостителството најголем недостиг на работна сила има во електроиндустријата.