Откривање на корупцијата

Во тековната битка против криминалот и корупцијата, аналитичарите го нагласуваат императивот на институциите да ги испитаат наводите за корупција на политичари и носители на јавни функции. Тие тврдат дека правдата мора да надвладее, без страв или наклонетост.

Понатаму, аналитичарите ја нагласуваат потребата од проактивни мерки за борба против корупцијата.

Увидот на аналитичарите

Аналитичарот Петар Арсовски, се залага за користење на црната листа на САД како моќна алатка за локалните истражни тела. Тој тврди дека ниту еден функционер не треба да биде заштитен од истрага доколку има наводи.

„Потпирањето на надворешни ентитети за идентификување на корупцијата го поткопува нашиот правосуден систем. Ако САД можат точно да ја лоцираат корупцијата, можат и нашите агенции. Користејќи ги постојните закони, нашите институции треба да преземат решителна акција за разоткривање на корупцијата во македонското судство“, тврди Арсовски.

Покрај тоа, аналитичарите ги нагласуваат потенцијалните придобивки од засилените напори против корупцијата.

Општествена перспектива

Алберт Муслиу, истакнат аналитичар од ТВ 24, ја повторува поддршката за неодамнешните додавања на црната листа на САД. Тој ги пофали мотивите зад овие акции, нагласувајќи го нивниот потенцијал да го поттикнат општествениот напредок.

Иако може да се појават правни импликации, примарниот фокус е на подобрувањето на земјата. Сомнежите во врска со домашните актери треба да бидат темелно истражени, усогласувајќи се со колективниот интерес на нацијата за искоренување на штетните елементи“, вели Муслиу.

Во меѓувреме, неодамнешните случувања видоа дека политичките фигури преземаат правни средства против согледаните неправди.

Правен одговор

Претседателскиот кандидат Стевчо Јакимовски поднесе кривична пријава против неидентификуван сторител за негово вклучување на црната листа на Стејт департментот на САД. Овој потег уследи по обвинувањата дека тој и поранешната специјална обвинителка Катица Јанева се вмешани во коруптивни активности.

Дополнително, САД ја потврдуваат својата посветеност за борба против корупцијата во Македонија.

Меѓународен став

САД постојано ја истакнуваат корупцијата како значаен предизвик во Македонија. Се смета дека се неопходни итни мерки за да се спречи ова сеприсутно прашање и да се поттикне националниот развој.