Како што јави дописникот на МИА од Софија, Христо Иванов смета дека нивната партија треба да работи на таков начин што 45-тото Национално собрание ќе го реализира мандатот и побара да се бараат долгорочни решенија и да се надминат разликите за нивно решавање.

Според него, главната цел на политичката формација е да се обезбеди владеење на правото. Според Иванов, дали проектот на „Демократска Бугарија“ за измени во бугарскиот устав ќе ги собере потребните 60 потписи од пратениците кои ќе бидат доставени на разгледување, ќе биде најважната линија за разграничување на овој парламент и ќе утврди дали ова Национално собрание има шанса да работи подолго или не.