Денеска е Светол Понеделнлик, втор ден Велигден. Денот кога се расчу веста за воскреснувањето на Исус Христос. Со овој ден, започна светлата недела со којашто христијаните го празнуваат Исусовото воскресение.

Во црквите се служат утрински литургии. Граѓаните палат свеќи за здравје и бериќет.

Обединување, зацврстување на единството, слогата и сплотеноста. Да ги надминеме внатрешните разногласија и меѓусебните поделби и несогласувања, порака од поглаварот на Архиепископот Охридски и Македонски г.г Стефан, во велигденското послание.