Деркоски настапи во првата од петте квалификациски групи и патеката ја исплива за време од 4:03:34.

Со оствареното време, 20-годишниот Деркоски за 76 стотинки го подобри личниот рекорд, што на крајот од квалификациите се покажа како недоволно да го избене последното место во конкуренција на 36 пливачи.