На првата прес-конференција на ДИК претседателот на Комисијата Александар Даштевски соопшти дека до 9 часот од 1009 избирачки места, од вкупно запишани 547041 гласачи гласаче 22797 лица, односно 4,17%. Најголема излезност во моментов за претседателските избори има во Пробиштип, 8,85%, а најмала во Боговиње, 0,57%. Во споредба со вториот криг од претседателските избори во 2019 година, има намалување на излезноста од 1.99%.

До 9 часот простигнати се податоци од 1033 избирачки места за парламетарните избори. Од вкупно 564780 гласачи запишани на овие избирачки места, вкупно гласале 25132 гласчи, односно 4,45%. Најголема излезност за парламентарните избори до 9 часот има во Кривогаштани, 9,46%, а најмала во Боговиње, 1,43%. Во споредба со претходните парламентарни избори во 2020 има намалување од 0,74%.

Излезност по изборни единици за парламентарните избори:

ИЕ 1 4,85%

ИЕ 2 3,64%

ИЕ 3 6,26%

ИЕ 4 5,52%

ИЕ 5 4,41%

ИЕ 6 2,24%.