Поранешниот пратеник на ВМРО-ДПМНЕ, Илија Димовски вечерва во Канал 5 телевизија во емисијата „Само вистина“, истакна дека власта попусто му се заканува на народот нема ниту уставна основа за да ги казнува луѓето за пописот што го штитат своето здравје, како и дека според негова информација има веќе 5 инструктори за пописот кои се позитивни на Ковид.

-Нема уставна основа, затоа што Уставот на Република Македонија во дури четири членови Член 18, 25,26 и Член 49 ги заштитува граѓаните од ваква власт којашто е хибриден режим, утврдена по меѓународни репери. Член 39 вели „Граѓанинот има право и должност да го чува и унапредува сопственото здравје и здравјето на другите“, само по овој член од Уставот сето ова што го зборува директорот и неколку функционери на СДСМ коишто се закануваат со не знам какви казни паѓа во вода, истакна Димовски.

Димовски вели дека власт се доведе во ситуација да му се заканува на сопствениот народот на ваков начин на кој се закануваат функционерите на СДСМ во врска со казните за попис.