ДСЗИ бара евентуални пропусти околу случајот со 33 годишната Ирена Костовка, пациентка од Охрид кој почина по двете извршени операции а нејзиното семејството обвинува за лекарска грешка.

Вонредниот инспекциски надзор ќе ја разгледува постапката од приемот, па се до смртта, а инспекторите стапиле во комуникација и со матичениот лекар.

Семејството тврди дека хрирург на дигестивната клиника констатирал физички повреди на цревата и папочната врвца, но тврдењата ги отфрли директорката на гинекологија Викторија Јовановска која ја оперирала Костовска и од неа отстранила миом. На укажување на лекарите и директорката на ГАк Јовановска но и во насока на утврдување на причините за смртта, Смејството на Костовска се согласиле и денеска нејзиното тело е донесенои на инстутит за судска медицина, а ќе се прават и дополнителни испитувања на инстутит за патофизиологија.