Американските нафтени компании Халибартон и Шлумбергер го прекинуваат својот бизнис во Русија како договор за американските санкции поради руската инвазија врз Украина.

Халибартон денеска соопшти дека го суспендирал идниот бизнис во Русија поради санкциите кои ги забрануваат нивните трансакции и работа, вклучително и одредени руски државни купувачи. Халибартон изјави дека пред неколку недели ги прекинала сите испораки на одредени санкционирани делови и производи во Русија. Халибартон наведоа дека таму нема активни заеднички потфати.

Шлумбергер денеска најави и дека веднаш ги суспендирале инвестициите и примената на технологијата во неговиот бизнис во Русија и дека ќе продолжи активно да го следи развојот на ситуацијата.