Радев пред новинарите отфрли еден од предлозите на португалското претседателство со ЕУ за надминување на кризата меѓу Бугарија и Македонија-учество на меѓународни експерти во заедничката историска комисија.

-Немаме потреба од никакви посредници. Никој не ја познава нашата историја подобро од нас самите. Од нас зависи, од еден отворен и конструктивен дијалог со Софија, базиран на историски документи, на оригиналите. Комисијата ќе сработи за историјата. Најважно е ние на високот политичко ниво да ги направиме потребните чекори, изјави Радев.

Тие чекори, според него, не минуваат низ другите европски престолнини и од таму да се врши притисок врз Бугарија.

-Во никој случај. Треба да бараме одржливо и неповратно решение, изјави Радев.