Калифорниските оператори на електрична мрежа бараат од сопствениците на куќи ширум државата да штедат енергија доцна попладне и навечер кога има зголемена потрошувачка.

Националната метеоролошка служба издаде предупредувања за екстремни горештини во пет држави – Калифорнија, Невада, Јута, Аризона и делови од Колорадо – предупредувајќи дека температурите што се искачуваат над 50 степени Целзиусови може да бидат опасни.