ЕМА ќе изврши забрзана проценка на податоците, доставени од Фајзер и БиоНТек, а се очекува одлуката да биде донесена во јуни, во случај да не им бидат потребни дополнителни информации.

Според податоците на производителите, вакцината е 100 отсто ефикасна кај децата.

Спроведено е истражување во кое участвувале 2.000 адолесценти, во кое се покажало дека вакцината е безбедна и ефикасна. Децата ќе продолжат да ги набљудуваат уште две години со цел долгорочна заштита и безбедност.

Вакцината на Фајзер и БиоНТек моментно е одобрена за употреба кај лица на возраст над 16 години.

Повеќето вакцини против коронавирусот кои ги одобриле властите низ светот се наменети за возрасни кои се во поголема опасност, но здравствените власти веруваат дека вакцинирањето на децата од сите возрасни групи ќе биде пресудно за спречување на пандемијата.