ЕМА ја спроведува анализата во време кога луѓето кои се запознати со процесот на одобрување на вакцините, за Фајненшл тајмс изјавија дека испитувањата на Спутник В не биле спроведени во согласност со етичките стандарди.

Кирил Дмитријев, официјално лице од Рускиот фонд за директни вложувања (РДИФ), изјавил за весникот дека „не вршел притисок (на учесниците)“ како и дека истражувањата на Спутник се спорведени „во склад со клиничката пракаса.

Русија соопшти дека припадниците на војската и државни службеници учествувале во тестирањето на вакцината која е развиена од државната лабораторија, а финансирана е од РДИФ.