Врвот на планината висока 3.300 метри во раните утрински часови беше во пламен, откако во текот на ноќта исфрлаше лава во висина од повеќе метри.

ИНГВ неодамна регистрира дополнителна активност на вулканот.

Стромболи, на истоимениот вулкански остров во североисточна Сицилија, исто така, еруптираше за време на викендот, а лавата стигнала до брегот.

Досега нема извештаи за големи штети или повредени од вулканите на двата острови.