Европската унија и Соединетите Американски Држави ја обновија својата посветеност да обезбедат енергетска безбедност и истовремено да ја забрзаат зелената транзиција по долга и тешка година за Европа.

Војната во Украина и порастот на цените на енергијата што ги предизвика ги продлабочија енергетските односи на ЕУ со САД.

Советот за енергетика ЕУ-САД се состана во Брисел и разговараше, особено za следната зима, вклучувајќи ја и ситуацијата во Украина и Молдавија, пренесува Euronews.

Жозеп Борел, високиот претставник на ЕУ и американскиот државен секретар Антони Блинкен ги повторија своите намери, како и „го признаа невиденото интензивирање на соработката, координацијата и размената меѓу двете страни во контекст на руската агресивна војна против Украина“.

Учесниците разговараа како да се забрза декарбонизацијата преку технологии за чиста енергија и заштеда на енергија, истовремено обезбедувајќи дека транзицијата на чиста енергија е социјално праведна.

Состанокот се случи една година по формирањето на Заедничката работна група за енергетска безбедност која има за цел да ја намали зависноста на ЕУ од руската енергија.

„Во текот на изминатата година, Соединетите Американски Држави и Европа ја насочија нашата соработка во енергетската безбедност во уште поголема опрема. Во 2022 година, Соединетите држави извезоа 56 милијарди кубни метри течен природен гас во Европа. Тоа е 40% од вкупниот увоз на Европа. Тоа е Зголемување од 140% во однос на нашиот извоз на ЛНГ во Европа претходната година“, рече Блинкен.

Помеѓу август 2022 година и јануари 2023 година, ЕУ ја намали вкупната побарувачка за природен гас за 19 проценти, вклучително и со намалување на потрошувачката на електрична енергија, подобрување на енергетската ефикасност во резиденцијалниот сектор и идентификување на нови дигитални решенија кои ќе им помогнат на потрошувачите да заштедат пари.

„Видовме значително зголемување на распоредувањето на соларни панели, на пример, низ цела Европа. Видовме нагло забрзување во распоредувањето на топлинските пумпи што им овозможуваат на семејствата во основа да се ослободат од гасниот котел дома“, виш соработник. во Бригел, изјави за Еуроњуз.

„Значи, навистина гледаме чекори без преседан за намалување на европската зависност од гас“ и од индустријата и од семејствата, додаде тој.

ЕУ и САД, исто така, се собраа за да ги поддржат енергетските потреби на Украина. Заедно со нивните партнери од Г7, тие испорачаа повеќе од 4.000 генератори на електрична енергија, 1.000 трансформатори и повеќе од 5 милиони парчиња опрема, како прекинувачи и кабли, за да помогнат во поправка и замена на оштетената енергетска мрежа во земјата.