Германија е најголем инвеститор во Србија и вработува најмногу работници.Тоа е резултат на добрата бизнис клима во Србија под водство на Вучиќ. Токму затоа Меркел ја избра Србија како единствено место за посета во регионот.

“По Германија, следува Италија, потоа Кина на третото место. Се работи за апсолутна доверба изградена за меѓусебна соработка, за доаѓање на уште повеќе инвеститори, за отворање фабрики. Србија полека станува лидер во однос на стапките на раст, постигнувајќи успех, особено во последните две „Но, тоа не е можно ако не сте фактор на мир и стабилност во регионот и ако не сте поволна, привлечна дестинација за инвеститорите“-објасни министерот за финансии Синиша Мали.

„Ако целиот свет е заинтересиран, и ние сме; Србија има нешто што навистина вреди“

Дури и неформално, тврди тој, сакаме да кажеме дека со нетрпение го очекуваме доаѓањето на германските инвеститори, бидејќи кога доаѓаат, остануваат тука, размислуваат за своите инвестиции, а кога отвораат една фабрика, обично го прошируваат своето производство.

„Кога имате толку многу германски компании, тоа доволно кажува за тоа колку Србија се промени“, рече тој.

Министерот потсети дека странските директни инвестиции во Србија во изминатата година не се под 3 милијарди евра. Тој истакна дека инвеститорите не ги привлекуваат високи суми на субвенции, туку дека земјата треба да биде економски и политички стабилна.

“Секоја земја дава субвенции, привлекува инвеститори, бидејќи тие сакаат да отворат нови работни места, фабрики на нивна територија. Погледнете само како Србија помина во конкуренцијата за разни инвестиции што завршија тука, а наши конкуренти беа Полска, Чешка, Унгарија, Бразил. Кога имате пари, гледате каде ќе изградите фабрика, и одеднаш на инвестициската карта на светот се појавува мала, но успешна Србија. Во последниве години, директните странски инвестиции не се под три милијарди евра, и во ова почит, ние сме лидери во регионот. “, рече министерот за финансии.