Тројца малолетници од семејството на четиригодишното девојче, кое во критична состојба е примено во клиничкиот центар во Скопје, ќе бидат сместени во згрижувачко семејство. Додека мајката престојува во болница, тим работи на подобрување на нејзините родителски вештини за потенцијално повторно обединување.

Семејна позадина и правна документација

Семејството, идентификувано како „фантомско семејство“ без лични документи, не е по потекло од Струмица. Причината за повредите со кои се здобило четиригодишното дете останува непозната, бидејќи истрагата продолжува за утврдување на точноста на пријавениот напад на куче.

Зајакнување на родителските вештини: заеднички напор

И покрај недостигот на документација, специјализиран тим соработува со мајката за да ги подобри нејзините родителски вештини за време на нејзиниот престој во болница. Одлуката за тоа дали децата ќе се спојат со нивните родители е на центарот за социјални услуги, одговорен за проценка на нивните способности за грижа.

Тековни истраги: Откривање на инцидентот

Околностите кои доведоа до повредите со кои се здобило четиригодишното дете остануваат нејасни. Истражните органи активно работат на собирање информации и проверка на пријавениот напад на куче.

Медицинскиот напредок на детето

На четиригодишното девојче, примено во струмичката болница пред шест дена, му било извршена реанимација пред да биде префрлено на клиниката за детски болести во Скопје. Во моментов детето е во стабилна состојба и покажува позитивни знаци на закрепнување.