Бунарите од системот Нерези – Лепенец во Карпош од кои летно време пиеме вода и кои во последниве години се користат во целост, се загадуваат во сите три зони на заштита, предупредуваат граѓани од фејсбук-групата „Независни за Карпош – За заштита на Карпош“.

Тие алармираат дека фекалните и атмосферски испусти директно во реките Вардар и Лепенец кои се во непосредна околина на бунарскиот систем, не се отстранети и по четири години, додека коритото на Лепенец не е исчистено во ширина од 3 до 5 метри и е оставено непристапно и не може да се види дали постојат и други испусти на фекални и други непрочистени отпадни води.

Посочуваат и на диви депонии во непосредна близина на заштитната ограда на првата заштитна зона на еден од бунарите.

– Како ова да е малку, лани летото во делот на втората заштитна зона се одвиваа недозволени активности на ископување на песок и чакал и полнење на дупките со отпад. За тоа објавија и телевизиите, а на социјални мрежи имаше фотографии и видеа. Градоначалниците на Скопје и Карпош, Петре Шилегов и Стефан Богоев, тогаш тврдеа дека сè е во ред, но за два дена дупките каде што не смееше да се ископува песок и чакал и каде што не смееше да се полнат со отпад, се затрупаа и порамнија, глумејќи активност за изградба на парк…и толку – потенцираат од „Независни за Карпош – За заштита на Карпош“.

Тие додаваат дека како градоначалник на Општина Карпош на чија територија е ова заштитено подрачје, Стефан Богоев бил должен да го заштити бунарите, но не го сторил тоа. Иста должност имал и директорот на јавното претпријатие „Водовод и канализација“ кое стопанисува со бунарите, но не го сторил тоа, иако и двајцата тврделе дека е се во ред.

– За четири години, за кои можеа да ги санираат проблемите наведени во експертизата како жаришта, а кои бараат итно делување, не го сторија тоа. Од наведените депонии само една помала е санирана, а состојбата на терен е очајна – тврдат од „Независни за Карпош – За заштита на Карпош“ .

Во прилог дека состојбата на терен и сега е алармантна тие приложуваат фотографии од кои може да се види како се влеваат фекалии, но и депонии ѓубре насобрани кај бунарите, а повеќе прочитајте на Вечер.