Во клучен развој на настаните денеска, на собирот на анкетната комисија за скандалот на Клиниката за онкологија на чело се најдоа поранешниот министер за здравство Венко Филипче и актуелниот министер за здравство Фатмир Меџити. Своето сведочење прв пред пратениците го изнесе Филипче, кој истакна дека не знаел за застарениот систем КАТА кој со години бил некористен на Клиниката за онкологија.

За време на неговиот мандат, Филипче цврсто тврдеше дека нема никакви недостатоци во работењето на клиниката, оставајќи ги пратениците во прашање дали тој лично чувствува одговорност за некакви пропусти. На прашањето за паралелниот увоз на лекови и дали знаел за присуство на фалсификувани лекови, Филипче одговори дека од 2018 година во Македонија се увезуваат само европски сертифицирани лекови.

Пред само неколку дена беа упатени прашања до наследникот на министерската фотелја Беким Сали, кој до пред една година беше привремен министер. Сали, кој ја претставува партијата Алтернатива, исто така се соочи со прашања од комисијата во врска со неговата вмешаност во скандалот.

Целта на анкетната комисија во Собранието е јасно да се утврди политичката одговорност за кражба и препродажба на лекови од Клиниката за онкологија. Оваа комисија е формирана со консензус на најголемите политички партии, со цел да се открие вистината зад скандалот.

Како што продолжуваат сослушувањата, нацијата со нетрпение чека понатамошни откритија и се надева на транспарентност, правда и обновена посветеност за подобрување на здравствениот систем. Значењето на оваа истрага не лежи само во тоа што се одговорни одговорните, туку и во спроведувањето цврсти мерки за да се спречат ваквите скандали да се повторат во иднина.