Од детален преглед на наведеното возило со употреба на опрема од програмата Херкул III, во просторот на резервното тркало се пронајдени 6.600 парчиња цигари Вест Силвер, 4.000 парчиња цигари Jade La Rose и 9,7 литри ракија, стока за која увоз пропишани се забрани и ограничувања, а кои возачот се обидел да се прикрие на територијата на Унијата, велат од царинската служба.

Цариници на Службата за мобилни единици Осијек, со засилени мерки за надзор на граничниот премин Товарник, спречија обид за шверц на цигари и алкохол сокриени во патничко возило со странски регистарски таблички, соопшти Царината, пренесува Индекс.хр.

– Спроведување засилени мерки за надзор на граничниот премин Товарник при влез на царинско подрачје на Унијата, царинските службеници од Секторот за мобилни единици, подрачни единици – служба за мобилни единици Осијек за контрола издвоија лично возило со швајцарски регистарски таблички управувано од граѓанин на Македонија – пишуваат тие.

– Од детален преглед на наведеното возило со употреба на опрема од програмата Херкул III, во просторот на резервното тркало се пронајдени 6.600 парчиња цигари Вест Силвер, 4.000 парчиња цигари Jade La Rose и 9,7 литри ракија, стока за која увоз пропишани се забрани и ограничувања, а кои возачот се обидел да се прикрие на територијата на Унијата – додаваат оттаму.

– Пронајдената стока е одземена, а на возачот изречена е глоба во износ од 13.272,00 евра. Акцизата за цигари е пресметана и наплатена во износ од 1.419,13 евра – се вели во соопштението.