Во рамки на акцијата во Истанбул, во рациите на 74 адреси беа приведени 43 лица, додека полицијата претпладне претресуваше во вилата и џипот на Седат Пекер, за кој се тврди дека е во странство и вчера демантираше дека поседува македонски пасош со лажен идентитет.

Екипите на одделот за борба против организиран криминал во Полицискиот оддел во Истанбул изведоа операции во Истанбул против криминалната организација предводена од Седат Пекер. Досега се приведени 63 лица во операциите на 121 адреса истовремено во Истанбул, Анкара, Кочаели, Трабзон и Хатај во 06:00 часот изутрина. Полицијата упаднала и во вилата на Седат Пекер во Бејкоз утрото. Екипите извршија претрес и на џипот на Пекер.

Една од адресите каде што беа извршени операциите во Истанбул беше вториот кат на четирикатница во Бахчелиевлер. Екипите кои дошле во зградата во 06:00 часот ја скршиле вратата и влегле внатре. Полициските тимови извршија рација на третиот кат на 24-катната резиденција лоцирана во Махалеси Сејхан Сокак во Кадикој, како и во четирикатнма во Малтепе беше една од адресите каде што беше извршена операцијата.

-Како резултат на сеопфатните студии иницирани од Одделот за борба против организираниот криминал на Полицискиот оддел во Истанбул со цел откривање на криминалната организација предводена од Седат Пекер и откривајќи ги нејзините дејствија, утврдено е дека организацијата била вклучена во многу кривични дела и членови на организацијата кои ги извршиле овие дела.Во истовремената акција против 63 осомничени во 5 провинции на 09.04.2021 година, многу осомничени беа фатени и приведени како криминалните елементи. Против лицата беа покренати неопходни постапки , гласи соопштението на полицискиот оддел во Истанбул.