Руското МВР издаде потерница

Потерницата произлегува од картичката објавена во базата на податоци на руското Министерство за внатрешни работи. Во него, покрај личните податоци и прилично стара фотографија на 46-годишниот Зеленски, како основа за претресот пишува дека е по член од Кривичниот законик, без да се прецизира кој точно. Не е наведен ниту датумот на кој е прогласена потрага по украинскиот претседател.

Потегот нема значење врз самиот Зеленски

Како што пишуваат светските медиуми, овој потег на руските власти има само пропаганден ефект и нема практично значење ниту за самиот Зеленски, ниту за развојот на војната во Украина.

Руското МВР со потерница по Зеленски
Руското МВР со потерница по Зеленски

Во моментов се трага и по петтиот претседател на Украина, Петро Порошенко, чија картичка е објавена и во базата на руското Министерство за внатрешни работи.

Зеленски не е прв кој се наоѓа на листата

Претходно, Русија во неколку наврати прогласи официјално потерница за различни украински владини функционери или политичари.

Ова се случи во декември 2023 година со тогашниот шеф на украинското воено разузнавање, генерал-полковник Кирил Буданов. Овој чин дојде откако Буданов беше „уапсен“ во отсуство од московскиот суд минатата пролет – под обвинение за создавање терористичка група, складирање оружје и експлозивни материјали.

На 3 мај 2023 година беа објавени налози за претрес на секретарот на Советот за национална безбедност и одбрана на Украина, Александар Литвиненко, поранешниот министер за финансии Александар Шлапак и гувернерот на националната банка Степан Кубива.