Сликата на Пабло Пикасо „Жена која седи близу до прозорецот“ е продадена за 103,4 милиони долари за време на аукција организирана во Њујорк.

Платно, насликано во 1932 година, беше продадено по повеќе од 19 минути борба меѓу колекционерите.

Делото, на Пикасо, речиси двојно го зголеми износот на првичната проценка дадена од аукциската куќа, која изнесуваше 55 милиони долари.

Продажбата ја потврдува виталноста на пазарот за уметност, кој всушност не страдаше од пандемијата, но и од посебниот статус на Пабло Пикасо.

Истата слика продавачот ја купи пред само осум години на продажба во Лондон за 28,6 милиони фунти или околу 44,8 милиони долари.

Само 14 слики во историјата надминаа 100 милиони долари на аукција. Освен Пикасо, италијанскиот уметник Амедео Модилјани е единствениот на списокот со повеќе од едно дело