Поранешниот главен преговарач на Европската унија за „Брегзит“, Мишел Барни навести дека Франција би можела да го следи примерот на Велика Британија и да излезе од ЕУ.

Говорејќи на конференција за иднината на блокот во Ла Тукует, шеесетгодишниот француски политичар се осврна на „социјалните немири и бес“ во Франција заради неконтролираната имиграција, како и на „бирократијата и сложеноста“ на ЕУ.

– Мораме да извлечеме некакви поуки од „Брегзит“ заради нас. Сега е предоцна за Велика Британија, но не и за нас. Можеме да пронајдеме, не само во Велика Британија, туку и тука во Франција, во северните и источни региони, граѓани кои сакаат да ја напуштиме ЕУ, изјави Барни.

Поранешниот преговарач на ЕУ смета дека одговорноста на ЕУ е да сфати „зошто Британците си заминаа“ и дека за Брисел е важно „да се слушне бесот кој е изразен во Велика Британија и да воведе промени неопходни за подобро разбирање“, како и дека „умираат граѓаните кои остануваат во ЕУ“.

Забелешките следуваат после најновата анкета која ја спроведе француската агенција ИФОП која покажува дека Марин Ле Пен во првиот круг од претседателските избори во Франција во 2022 година ќе го победи Емануел Макрон за два проценти.