Претседателот Емануел Макрон, исто така, има намера да остане на целта да им дозволи на рестораните да работат на отворено од средината на мај, истовремено отворајќи ги кината, театрите и музеите со намален капацитет, додаде изворот.

Бизнисите со непрехранбени производи, исто така, ќе ги отворат своите врати кон средината на мај, откако Макрон најави затворање од 3 април за да спречи трет бран на коронавирус инфекции.

Луѓето во моментов мора да останат на 10 километри од своите домови и во сила е полициски час во 19 часот, иако од 2 мај и двете мерки ќе бидат намалени, изјави изворот.

Ресторани, кафулиња и барови се затворени од 30 октомври, предизвикувајќи вознемиреност кај сопствениците и покрај огромната финансиска поддршка од Владата за да се надоместат загубените приходи и да се ограничат отпуштањата.

Макрон денеска ќе одржи состанок со највисоките министри за да ги оцени напорите на Владата за борба против ковид-кризата.