Сите училишта и несуштински продавници ќе бидат затворени четири недели, а полицискиот час ќе важи од 19 до 6 часот секој ден.

Во петокот, бројот на сериозно болни пациенти Ковид во единиците за интензивна нега се искачи за 145, што е најголем скок во последните пет месеци.

Претседателот Емануел Макрон вети повеќе болнички кревети за пациентите.

Најголемата борба во Франција е во одделенијата за интензивна нега, каде што се лекуваат околу 5.000 пациенти.

Иако ограничувачките мерки стапија на сила во саботата, од вторник, на граѓаните ќе им треба потврда доколку планираат да патуваат на повеќе од 10 километри од нивниот дом.