Францускиот претседател Макрон ѝ честиташе на Силјановска-Давкова

Францускиот претседател Емануел Макрон упатува срдечни честитки до Гордана Силјановска-Давкова за нејзината триумфална победа на претседателските избори во Македонија, нагласувајќи ја непоколебливата посветеност на Франција кон европските аспирации на нацијата.

Францускиот претседател Макрон ѝ честиташе на Силјановска-Давкова за победата на Македонски јазик

Порака на Макрон

Макрон и честита на Силјановска-Давкова и ја пофали посветеноста на актуелниот претседател Стево Пендаровски, потврдувајќи ја солидарноста на Франција со Македонија додека го чекори нејзиниот пат кон европската интеграција. Неговата порака, пренесена на македонски јазик како гест на пријателство, го нагласува значењето на пригодата и билатералните односи меѓу Франција и Македонија.

Иницијативата на Макрон

Нагласени се проактивните мерки на Макрон за решавање на бугарското вето што ги попречува преговорите за пристап на Македонија во ЕУ, расветлувајќи ја сложеноста на францускиот предлог и неговите импликации за иднината на регионот.