Тоа е уште еден тензичен момент меѓу двете соседни земји, кои, исто така, меѓусебно се обвинуваат дека не сториле доволно за да се спречи смртта на најмалку 27 мигранти чиј брод потона во средата во Ламанш во близина на Кале.

Редици од автомобили се формираа на автопатот А16 на француската страна, но властите соопштија дека ситуацијата е „мирна”. Железничката служба на тунелот под Ламанш соопшти дека вклучува 12 дополнителни товарни возови за да се справи со проблемот.