Случаите на опасна габа отпорна на вообичаени лекови се шират со „алармантна брзина“ низ Соединетите држави од почетокот на пандемијата на коронавирус, според американскиот Центар за контрола и превенција на болести.

Случаите на Candida auris, новонастаната габа која се смета за итна закана за антимикробната отпорност (AMR), трипати се зголемија во САД во текот на само три години, а повеќе од половина од државите во земјата сега го пријавиле тоа.

Загрижувачки беше и тројното зголемување во 2021 година на бројот на случаи отпорни на ехинокандин, антифунгалниот лек кој најмногу се препорачува за третман на инфекции со C. auris, објави здравствената агенција.

Бил Гејтс вели дека следната голема закана со која се соочува човештвото е биотероризмот. Интерпол се согласува
Пандемијата СОВИД-19 веројатно доведе до дел од целокупното зголемување на случаите, напишаа истражувачите на ЦДЦ во трудот, објавен оваа недела од Annals of Internal Medicine.

Работниците во болницата беа оптоварени од пациенти со коронавирус, а тоа веројатно го оддалечило нивниот фокус од дезинфекција на некои други видови бактерии, велат тие.

C. auris е форма на квасец кој обично не е штетен за здравите луѓе, но може да биде смртоносен ризик за кревките болнички и старечки пациенти. Лесно се шири и може да зарази рани, уши и крвоток.

ЦДЦ смета дека C. auris е итна закана за АМР, бидејќи често е отпорна на повеќе антифунгални лекови, лесно се шири во здравствените установи и може да предизвика тешки инфекции со висока стапка на смртност.

C. auris првпат беше идентификуван во Јапонија во 2009 година и е забележан во се повеќе земји. Првиот случај во САД се случи во 2013 година, но тој беше пријавен дури во 2016 година. Таа година, американските здравствени власти пријавија 53 случаи.

Новата студија покажа дека случаите оттогаш продолжиле да се зголемуваат, зголемувајќи се на 476 во 2019 година, на 756 во 2020 година, а потоа на 1.471 во 2021 година.

Лекарите ја откриле габата на кожата на илјадници други пациенти, што ги прави ризик за пренос на други.

Многу од првите случаи во САД беа инфекции кои беа увезени од странство, но сега повеќето инфекции се шират во САД, забележаа авторите.

Кои се симптомите на инфекција со C. auris?
Луѓето кои се инфицираат со C. auris често се веќе болни од други медицински состојби, така што може да биде незгодно да се утврди дали тие биле заразени со оваа габа.

Според ЦДЦ, најчестите симптоми на инвазивна инфекција со Кандида се треска и треска кои не се подобруваат по антибиотски третман за сомнителна бактериска инфекција. Други симптоми може да се развијат ако инфекцијата се прошири на други делови од телото, како што се срцето, мозокот, очите, коските или зглобовите.

Само лабораториски тест може да дијагностицира инфекција со C. auris.

Научниците го оживуваат вирусот „зомби“ кој бил заробен 48.500 години во вечниот мраз на Арктикот
Луѓето кои се многу болни, имаат инвазивни медицински помагала како што се вентилатори или имаат долги или чести престојувања во здравствени установи се изложени на особен ризик за инфекција со C. auris, се вели во својот извештај ЦДЦ.

„Брзиот пораст и географското ширење на случаите е загрижувачко и ја нагласува потребата од континуиран надзор, зголемен лабораториски капацитет, побрзи дијагностички тестови и придржување кон докажана превенција и контрола на инфекции“, рече епидемиологот на ЦДЦ, д-р Меган Лајман, водечки автор на студијата. во соопштение.