Одлуката на државното и политичкото раководство на Северна Македонија да не се користи уставното име на земјата во јавниот говор дома е флагрантно кршење на Договорот од Преспа, порача грчкиот министер за надворешни работи Јоргос Герапетритис, кој присуствува на Советот на министри во Луксембург.

Герапетритис подвлече дека „почитувањето на меѓународното право и меѓународните договори е основа на меѓународниот мир и безбедност и не значи негова селективна примена“.

„Во однос на Западен Балкан, за кој ќе разговараме денеска, Грција отсекогаш била витална сила за интеграција на државите од Западен Балкан во европското семејство. Ние продолжуваме да ја поддржуваме оваа перспектива врз основа на предвидените неочекувани добивки и сопствените капацитети на земјите-членки.

Усогласеноста со меѓународното право и меѓународните договори е основа на меѓународниот мир и безбедност и не значи негова селективна примена. Патот кон европската интеграција може да се разбере само со целосно усвојување на европското законодавство и целосно и безусловно почитување на меѓународното право и меѓународните договори“ нагласи грчкиот министер.