62-годишен маж од Германија, против лекарски совет, бил вакциниран 217 пати против Ковид, јавуваат лекарите. Сè се одвиваше во период од 29 месеци. Бизарниот случај е документиран во списанието The Lancet Infectious Diseases, пишува BBC.

Изгледа дека човекот не претрпел никакви лоши последици, велат истражувачите од Универзитетот во Ерланген-Нирнберг. “За неговиот случај дознавме преку написи во весниците. Потоа го контактиравме и го поканивме да направи различни тестови во Ерланген. Тој беше многу заинтересиран за тоа”, изјави др. Килијан Шобер од одделот за микробиологија на универзитетот.

Не е поднесена кривична пријава

Човекот дал примероци од свежа крв и плунка. Истражувачите тестирале и некои од неговите замрзнати примероци на крв кои биле складирани во претходните години. „Успеавме сами да земеме примероци од крв кога човекот прими дополнителна вакцина за време на студијата на негово инсистирање“, рече др. Шобер.

„Можевме да ги искористиме тие примероци за да одредиме точно како имунолошкиот систем реагира на вакцинацијата“, додаде тој. Државниот правобранител на градот Магдебург отвори истрага со обвиненија за измама, но најде докази за 130 вакцини, па не е поднесена кривична пријава.

Без да се прават далекусежни заклучоци

Д-р. Шобер се загрижи дека хиперстимулирањето на имунолошкиот систем со повторени дози може да замори одредени клетки, но истражувачите не најдоа докази за тоа кај 62-годишниот маж. Исто така, немаше знаци дека тој некогаш бил заразен со Ковид.

„Важно е да не ја поддржуваме хипервакцинацијата како стратегија за подобрување на адаптивниот имунитет“, истакнаа истражувачите. Резултатите од нивните тестови на 62-годишникот беа недоволни за да се извлечат далекусежни заклучоци, а камоли препораки за пошироката јавност.