Катниќ одлучи да го врати обезбедувањето затоа што беше незадоволен од прашањата од полицијата испратени до неговиот шеф за безбедност во врска со неговиот престој во Цетиње за време на протестот на денот на устоличувањето на митрополитот црногорско-приморски на СПЦ, Јоаникие.

Во петокот, 17 септември, Катниќ на прес -конференцијата рече дека од понеделник, 20 сетптември него „Бог го чува“. Потоа рече дека на 4 и 5 септември бил во Цетиње со тројца специјални обвинители, полициска екипа и дека тие биле на должност во Цетиње ОДТ, бидејќи в.д. на Врховниот државен обвинител Дражен Буриќ ги определи дежурните службеници за тој настан. Тој, исто така, рече дека го враќа обезбедувањето за да бидат „малтретирани“ од полицијата.