Гордана Силјановска Давкова во недела напладне свечено ќе ја прими титулата претседател на државата со што завршува мандатот на Стево Пендаровски. Овој значаен настан ќе се случи во време на завршување на процедуралните формалности во Собранието, вклучувајќи го и доставувањето на конечниот извештај за претседателските избори од страна на Државната изборна комисија (ДИК).

Гордана Силјановска Давкова: Инаугуративна сесија и транзиција:

Се очекува претседателот на Собранието, Митрески да ја закаже инаугуративната седница по приемот на извештајот на ДИК, а крајниот рок е во петок до 19 часот. Седницата е закажана за 12 мај во 12 часот, по повод официјалното отпочнување на претседателството на Силјановска Давкова.

Бојкотот и однесувањето на Пендаровски

Претседателот во заминување Пендаровски, признавајќи го поразот, им честиташе на Силјановска Давкова и на ВМРО-ДПМНЕ за победата. Тој изрази загриженост за пристапноста на гласачите за време на изборите, наведувајќи случаи кога граѓаните не можеле да го дадат својот глас.

И покрај интензивната кампања, одѕивот на гласачите беше помал од очекуваниот, при што некои области имаа значително пониски стапки на учество. Сепак, изборите резултираа со чиста победа на Гордана Силјановска Давкова, што означи значителна промена во политичкиот терен во земјата.

Пендаровски тврди дека имало организиран бојкот на овие претседателски избори, бојкот кој главно бил на негова штета.

Изборен процес и резултати:

Претседателскиот изборен процес во Македонија имаше  жестока кампања и од актуелниот претседател Стево Пендаровски и од неговата противкандидатка, Гордана Силјановска Давкова од партијата ВМРО-ДПМНЕ. Темите на кампањата се движеа од економски политики до прашања на националниот идентитет, одразувајќи ги различните интереси на електоратот.

И покрај интензивната кампања, одѕивот на гласачите беше помал од очекуваниот, при што некои области имаа значително пониски стапки на учество. Сепак, изборите резултираа со чиста победа на Гордана Силјановска Давкова, што означи значителна промена во политичкиот терен во земјата.

Посветеност на единство и отвореност

Како одговор, Силјановска Давкова упати благодарност до гласачите што покажаа отпорност на притисоците за бојкот на изборите. Ветувајќи дека ќе биде претседател на сите граѓани, таа ја истакна својата посветеност на инклузивноста и ја истакна својата намера да ги држи вратите на нејзината канцеларија отворени за сите.

Парламентарни процедури и формирање влада

По решавањето на приговорите во ДИК ќе се верификува и мандатот на новиот пратенички состав. Уставот наложува свикување на конститутивна седница на Собранието во рок од 20 дена од изборите. Потоа, претседателката Силјановска Давкова ќе има рок од десет дена да го додели мандатот за состав на новата влада на партијата или коалицијата со мнозинството во Собранието.

Временска рамка за формирање влада

Според уставните барања, мандатарот потоа ќе има рок од 20 дена да предложи владина програма и состав, предмет на парламентарна расправа и гласање. Со почитување на законските рокови, Македонија е подготвена да ја инаугурира новата влада најдоцна до почетокот на јуни.

Транзицијата на власта од Пендаровски на Силјановска Давкова означува значаен момент во политиката на Македонија, сигнализирајќи ново поглавје во владеењето на земјата и прва жена претседател во Македонија.