Претседателот на Македонија, Гордана Силјановска Давкова во неодамнешниот телефонски разговор ја изрази цврстата поддршка на Македонија за Украина наспроти неиспровоцираната руска агресија, нагласувајќи го историскиот сојуз и пријателство меѓу двата народа.

Детали за разговорот: Гордана Силајновска и Володомир Зеленски

Кабинетот на министри на Украина соопшти дека кабинетот на претседателката Силјановска Давкова ги информирал за нејзината посветеност да го почитува меѓународното право, Повелбата на ОН и Статутот на Советот на Европа. Таа го увери претседателот Зеленски дека Украина може да се потпре на македонското сојузништво и пријателство во справувањето со тековниот конфликт, кој има далекусежни и непредвидливи последици.

За време на разговорот со украинскиот претседател Зеленски, претседателката Силјановска Давкова ја повтори силната и непоколеблива поддршка на Македонија за Украина во светло на неиспровоцираната и неоправдана руска воена агресија. Таа истакна дека украинскиот народ може да се потпре на македонското сојузништво и пријателство во справувањето со овој историски предизвик, кој има долготрајни и непредвидливи последици, во согласност со меѓународното право, принципите на Повелбата на ОН и Статутот на Советот на Европа. како што соопшти Кабинетот на министри на Украина.

Самит во Швајцарија

Двајцата претседатели разговараа за претстојниот Самит во Швајцарија, чија цел е да се создаде рамка за сеопфатен и траен мир во Украина. Претседателот Зеленски ја покани претседателката Силјановска Давкова да ја посети Украина, а планирани се дополнителни консултации за време на Самитот.

Во разговорот беше истакната силната врска меѓу Македонија и Украина, која се карактеризира со заеднички вредности, меѓусебно почитување и континуирана соработка. Двајцата претседатели ја потврдија својата посветеност за меѓусебна поддршка во меѓународната дипломатија, работејќи во насока на исполнување на европските аспирации на двете нации.