Од Град Скопје за медиумите не одговараат на што се должи оваа одлука, со оглед на тоа што протестниот камп беше уредно најавен.

Лицата со попреченост во вторникот одржаа протестен марш, на кој побараа државата да им овозможи достоинствен живот. Побараа да бидат еднакви, побараа поддршка од заедницата, но не добија ниту дозвола да протестираат.

На протесниот марш ов Владата до Собранието паратираа педесетина лица со попреченост, нивни блиски и малкумина поддржувачи. Не се појави ниту еден политичар, јавна личност, министер, не дојде ниту претседателот на државата.

Пред Собранието лицата со попреченост ја испеаја химната, а потоа ги наведоа своите барања.

Нивните барања се јасни, лицата со попреченост да бидат видени и истовремно присутни во општеството, да покажат дека и тие знаат да пеат, играат и да се радуваат. На 21 јули тие нивните барања ги поднеле до Владата, но до денеска немаат никаков одговор.