Макрон и Мицотакис, на прес-конференцијата по потпишувањето ја истакнаа важноста на Договорот и блиските и зајакнати односи меѓу двете земји.

Францускиот претседател истакна дека Договорот е плод на 18-месечна интензивна работа и ја изразува заедничката волја на двете земји за зајакнување и интензивирање на соработката во одбраната и безбедноста врз основа на взаемните интереси, но и на солидарност, а намерата е „да се заштитат суверенитетот, независноста и интегритетот на двете земји“.

Грчкиот премиер изјави дека е историски ден за Грција и Франција, бидејќи двете страни решија да ја надградат билатералната одбранбена соработката, а двете земји „прават прв храбар чекор кон европска стратешка автономија“, но и дека овој договор го отвора патот за силна Европа во иднина.

Тој нагласи дека по 24 француски воени авиони „Rafale“, Грција ќе добие и три фрегати „Belharra“со можност да се набави уште една.