Шефот на хрватската дипломатија, Горан Грлиќ Радман, во Брисел пред почетокот на состанокот на министрите за надворешни работи на Европската унија (ЕУ) изјави дека Хрватска го поддржува проширувањето на ЕУ кон Западен Балкан со повик за поголема соработка. и добрососедските односи.

„Кога станува збор за Хрватска, Хрватска силно го поддржува проширувањето на ЕУ кон Западен Балкан. Но, во исто време, повикуваме на поголема соработка и добрососедски односи, односно поддршка на европските вредности, вклучително владеењето на правото, демократијата и принципите и усогласување со надворешната и безбедносната политика на ЕУ, што се уште е од клучно значење. . Имаме области на кои треба да се фокусираме и да работиме со Западен Балкан на напредокот на целиот регион и решавање на проблемите со илегалната миграција, енергијата и безбедноста, како и да работиме на понатамошно подобро меѓусебно поврзување на регионот“, рече Грлиќ Радман.

Неформален состанок на министрите за надворешни работи на земјите членки на ЕУ со нивните колеги од Западен Балкан ќе се одржи по состанокот на Советот за надворешни работи на ЕУ, на кој ќе се разменат мислења за руската агресија во Украина, западниот Се огласи Балканот и Рогот на Африка.