Според францускиот министер за дигитално општество, Седрик О, 27 болници биле под некаква форма на кибер напад минатата година, вклучително и рансомвер, додека во просек имало по една неделно во првите два месеца од годинава.

Во февруари, како што растеше алармот за ранливоста на здравствениот систем, претседателот Емануел Макрон побара да биде брифиран лично од персоналот од болницата Дакс (каде има над 2.200 вработени) и Вилфранш-сур-Саон. Тој најави дополнителни милијарди евра за кибер безбедност во здравствениот сектор, нарекувајќи го бранот напади во екот на пандемијата „криза во криза“.

Сирил Полити, главен советник за технологија на Болничката федерација на Франција, не се сомнева дека хакерите ги засилиле нападите – и ја надминаа моралната линија.

– Тоа е вистинска промена на парадигмата, изјави тој за француски медиуми.

Иако се невообичаени во Франција, нападите врз болниците се редовна карактеристика на глобалниот компјутерски криминал со години, особено во САД.

По десетици напади кон крајот на 2020 година, ФБИ и американските власти предупредија за „веродостојни информации за зголемена и непосредна закана од компјутерски криминал“ за болниците и давателите на здравствени услуги. Лошата вест за болниците и другите потенцијални цели е дека нападите со рансомвер стануваат се пософистицирани и побројни.

Се, од информации за ранливост на ИТ на одделни организации до технологија за хакирање и криптирање, се продава преку интернет во затворени криминални форуми.

Банди со имиња како што се Evil Corp или DarkSide работат над можноста на западните закони за спроведување на законот во Русија или поранешните советски републики, велат фирмите за интернет-безбедност

Во нападот на француската болница Дакс се користеше познат малициозен софтвер наречен Рјак (Ryak), а директорот на ИТ Гилберт Мартин рече дека хакерите оставиле „руски траги“.

Но, со ниски ризици, високи профити и потенцијални цели скоро неограничени, хакирањето со рансомвер расте експоненцијално на глобално ниво.

Жртвите направиле околу 350 милиони долари плаќања во крипто-валути во 2020 година, што е зголемување за 311 процент во однос на 2019 година, според специјализираната компанија за анализа Chainalysis.